ZMĚNIT MÍSTO

Řeka Tisa čelí mimořádnému znečištění

18.07.2021

V posledních letech se do řeky Tisy, která protéká několika evropskými zeměmi dostává tisíce tun odpadků, které ohrožují celý ekosystém řeky. Mezi největší znečišťovatele řeky patří podle generálního ředitele Maďarské vodní správy Ukrajina, Rumunsko a Slovensko.

Jen za minulý rok Maďarsko z řeky Tisy odstranilo 2600 kubických metrů odpadu. Po pečlivém rozboru odpadu vyšlo najevo, že se do řeky dostávají i odpadky z Maďarska. Maďaři vynakládají velké úsilí i finanční prostředky na odstraňování odpadu z řeky. Zdaleka nejvíce odpadu se do řeky dostane v Ukrajině, která má delší dobu problém s nakládáním s odpady.

Maďarská vláda už o problému týkajícího se znečištění řeky Tisy odpady několikrát jednala s Ukrajinou, ale zatím se vše míjí účinkem. Po četných apelech Ukrajina do této doby neudělala nic zásadního, co by problém řešilo.

Na Ukrajině v zakarpatské oblasti se nachází ohromné množství nelegálních skládek odpadu. Obyvatelé jsou tu od nepaměti zvyklí, že není odpad kam dávat a proto ho často pálí nebo dokonce házejí do řeky.

Někteří obyvatelé zakarpatské Ukrajiny se snaží přebytečný odpad sbírat a odvážet na skládku, ale mnohdy bojují s všudypřítomnou lhostejnosti místních. Často zde mají dostupné kontejnery na třídění odpadu, ale i přesto odpad raději hodí do řeky.

Podle starosty vesnice Jasinja končí v řece Tise 90 procent vyprodukovaného odpadu i přesto, že zde mají místní pravidelný svoz obecního odpadu. Ukrajina zároveň ujišťuje, že vytrvale pracuje na likvidaci nelegálních skládek odpadu. Do této doby údajně odstranila 55 procent skládek.

Vysoké znečištění se týká kromě řeky Tisy i celé řady dalších toků a nádrží v Srbsku, Bosně a Hercegovině, Černé Hoře, Albánii a Bulharsku.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno



m.Slunecno.cz

Počasí Slunecno.cz a logo Slunecno.cz
je ochranná známka

Obsah je možné šířit podle CC BY 4.0

RSS | Impressum

| Reklama | ePrivacy | Podmínky použití
Smluvní podmínky

Nastavení ochrany soukromí GDPR a personalizace

Zásady transparentnosti | Hlášení porušení pravidel

© 2010 - 2024 dodavatelé obsahu +
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.