ZMĚNIT MÍSTO

Hasiči na západním pobřeží USA bojují s desítkami rozsáhlých požárů

21.07.2021

Extrémní sucho a vysoké teploty i nadále sužují západní pobřeží USA. Díky optimálním podmínkách zde zuří desítky ohromných lesních požárů, se kterými bojují tisícovky hasičů. Nejvíce požárů aktuálně zuří v Kalifornii, Oregonu a Nevadě. Vlny veder, ničivé požáry a dlouhotrvající sucha v letošním roce ohrožují i provincii Britská Kolumbie v Kanadě.

Nedávno musely kalifornské úřady uzavřít i část jedné z dálnic a evakuovat okolní komunity, protože zde zuří požár, který se hasičům prozatím vymyká kontrole. Požár Tamarack zuří 250 kilometrů od Sacramenta a sežehl už plochu o rozloze 7500 hektarů.

S vysokou pravděpodobností oblast požáru Tamarack brzy zasáhnou bouřky a nepravidelné větry. Do hašení požáru Tamarack už bylo zapojeno přes 500 požárníků, kteří budou s plameny bojovat do té doby, dokud to bude bezpečné. Požár se velmi rychle šíří, protože v oblasti často vanou větry o rychlosti až 50 kilometrů za hodinu.

Největší z požárů Bootleg Fire momentálně zuří v jižním Oregonu a sežehl už plochu o velikosti New Yorku. Ze zpráv úředníků je patrné, že se díky proschlé vegetaci bude požár šířit i nadále a bude velmi obtížné ho uhasit. Z oblasti požáru muselo být o víkendu evakuováno dalších 2500 obyvatel. Požár se šíří mimořádně rychle a každým dnem postoupí o osm kilometrů.

Národní meteorologická služba vydala pro následující dny varování před bouřkami, které zasáhnou oblast od Kalifornie až po severní Montanu. Právě při silných bouřích, by mohly být zásahem blesku založeny další požáry. Okolní vegetace je zcela proschlá a dlouho zde panují teploty překračující 35 stupňů Celsia.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno



m.Slunecno.cz

Počasí Slunecno.cz a logo Slunecno.cz
je ochranná známka

Obsah je možné šířit podle CC BY 4.0

RSS | Impressum

| Reklama | ePrivacy | Podmínky použití
Smluvní podmínky

Nastavení ochrany soukromí GDPR a personalizace

Zásady transparentnosti | Hlášení porušení pravidel

© 2010 - 2024 dodavatelé obsahu +
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.