ZMĚNIT MÍSTO

Monzunové deště zatopily Manilu

24.07.2021

Hlavní město Filipín zasáhly monzunové deště, které zapříčinily rozsáhlé záplavy některých částí Manily. V tuto chvíli probíhají evakuace tisíců obyvatel z nízko položených oblastí města. Vydatné deště, které Manilu o víkendu zasáhly podle meteorologů pravděpodobně souvisí s nedalekou tropickou bouří.

Během soboty muselo být evakuováno z předměstí Manily více než 14 tisíc obyvatel do evakuačních center. Mluvčí prezidenta vyzval obyvatele nejvíce zasažených oblastí, aby spolupracovali s úřady a byli ostražití.

Za několik posledních týdnů udeřilo mimořádně nepříznivé počasí v mnoha oblastech světa. Se záplavami se potýkala Čína, Indie i západní Evropa. USA a Kanadu zase sužují smrtící vlny veder, což vede k zamyšlení nad jednotlivými dopady změny klimatu.

Meteorologové varují, že v důsledku vyšších teplot v Tichém oceánu budou bouře stále silnější a zároveň přinesou i vydatnější deště. Filipínské souostroví zahrnující 7600 ostrovů každoročně zasáhne průměrně dvacet tropických bouří.

Voda v některých částech Manily sahala lidem až po pás a paralyzovala silniční dopravu. Filipíny se zároveň potýkají i s markantním nárůstem obyvatel nakažených koronavirem. Stejná situace momentálně panuje ve všech zemích jihovýchodní Asie, kde je dominantní mutace delta.

Kromě záplav se začaly na Filipínách vyskytovat i sesuvy půdy, Záchranáři a hasiči mají plné ruce práce s odstraňováním trosek a nánosů bahna ze silnic. V provincii Oriental Mindoro bylo zatopeno i velké množství domů.

Institut pro vulkanologii a seismologii ještě uvedl, že v provincii Batangas udeřilo v sobotu zemětřesení o síle 6,6 stupně. Epicentrum se nacházelo jihozápadně od města Calatagan, kde mimo jiné už delší dobu zhrozí erupce jedné sopky.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno



m.Slunecno.cz

Počasí Slunecno.cz a logo Slunecno.cz
je ochranná známka

Obsah je možné šířit podle CC BY 4.0

RSS | Impressum

| Reklama | ePrivacy | Podmínky použití
Smluvní podmínky

Nastavení ochrany soukromí GDPR a personalizace

Zásady transparentnosti | Hlášení porušení pravidel

© 2010 - 2024 dodavatelé obsahu +
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.