ZMĚNIT MÍSTO

Ve východní Číně udeřil tajfun In-fa

27.07.2021

V posledních dnech centrální Čínu sužovaly rozsáhlé záplavy a nyní se v neděli přihnal tajfun In-fa a udeřil na východním pobřeží. Existují obavy, že tajfun zasáhne i Šanghaj, kde žije 27 milionů obyvatel. Prozatím bylo preventivně evakuováno kolem tři set tisíc obyvatel z okolí Šanghaje.

Letošní záplavy na východě Číny už vyhnaly z domovů takřka milion lidí. Momentálně hrozí, že blížící se tajfun In-fa přinese další enormní deště a rozpoutá záplavy. Tajfun přistál na východním pobřeží kolem nedělního poledne místního času a doprovází ho větry vanoucí v nárazech rychlostí až 170 kilometrů za hodinu.

Podle meteorologů by mohl tajfun do oblasti Šanghaje přinést v následujících hodinách až 300 milimetrů srážek. Jakmile tajfun zasáhl provincii Zhejiang, rozhodly se úřady v Šanghaji varovat obyvatele před blížícím se tajfunem. Všichni byli vyzváni, aby zůstali doma a pokud možno zrušily své lety z letišť Šanghaj Pudong a Šanghaj Hongqiao.

V Šanghaji už byly částečně omezené i služby a dočasně bylo pozastaveno několik vlaků metra. Vytrvalé deště sužují Šanghaj a celý okolní region už od soboty. Tajfun In-fa se pohybuje průměrnou rychlostí 15 kilometrů za hodinu. V dráze tajfunu často dochází k vyvrácení stromů a přerušení dodávek elektřiny.

Ještě před vstupem na východní pobřeží Číny se tajfun prohnal Japonskem a Tchaj-wanem. Podle posledních informací se už tajfun prohnal i městem Čou-šan, kde rozpoutal záplavy a částečně přerušil dopravu. Jen letos záplavy v Číně poškodily devět tisíc domů, zabily šest desítek obyvatel a materiální škody byly vyčísleny na 14 miliard Juanů.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno



m.Slunecno.cz

Počasí Slunecno.cz a logo Slunecno.cz
je ochranná známka

Obsah je možné šířit podle CC BY 4.0

RSS | Impressum

| Reklama | ePrivacy | Podmínky použití
Smluvní podmínky

Nastavení ochrany soukromí GDPR a personalizace

Zásady transparentnosti | Hlášení porušení pravidel

© 2010 - 2024 dodavatelé obsahu +
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.