ZMĚNIT MÍSTO

Afghánistán zasáhly bleskové záplavy

02.08.2021

Od poloviny minulého týdne sužují provincii Núristan v Afghánistánu bleskové záplavy, které už zabily 110 obyvatel. Záchranné práce v oblasti, kterou kontroluje Tálibán stále pokračují a pátrá se po více než stovce pohřešovaných.

Mezi nejvíce zasaženou oblast provincie Núristán patří Kamdesh. Divoká voda zde zničila desítky domů jedné z vesnic. Bleskovým povodním předcházely nepolevující přívalové deště. Oblast zasažená povodněmi se nachází přibližně dvě stě kilometrů severovýchodně od hlavního města Kábulu.

Podle mluvčího afghánského národního úřadu pro zvládání katastrof záplavy zničily nejméně 170 obydlí a vysídlily tři stovky rodin. Během záplav byl zničen i jeden z klíčových mostů vedoucí do oblasti. Dlouhou dobu se mnohým obyvatelům nedostávalo včasné lékařské péčeani základních potravin.

Později zasaženou oblast navštívily průzkumné týmy Afghánské společnosti červeného půlměsíce za účelem vyhodnocení škod a zajištění potřebné pomoci všem postiženým. Momentálně už v provincii Núristán operují i týmy OSN, které všem zajistí čistou pitnou vodu a lékařskou pomoc.

Radikální islamistické hnutí Tálibán tuto oblast ovládá teprve od května a postupně ovládl i všechny klíčové hraniční přechody. Došlo k tomu poté, co se zahraniční jednotky vedené USA stáhly z Afghánistánu.

Afghánistán patří mezi země, které bývají záplavami zasaženy poměrně často. V minulém roce zasáhly záplavy v Afghánistánu celkem třináct provincií a zahynulo při nich 150 obyvatel. Každoročně živelné katastrofy zasáhnou do životů více než dvou set tisíc Afghánců.

 

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno



m.Slunecno.cz

Počasí Slunecno.cz a logo Slunecno.cz
je ochranná známka

Obsah je možné šířit podle CC BY 4.0

RSS | Impressum

| Reklama | ePrivacy | Podmínky použití
Smluvní podmínky

Nastavení ochrany soukromí GDPR a personalizace

Zásady transparentnosti | Hlášení porušení pravidel

© 2010 - 2024 dodavatelé obsahu +
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.