ZMĚNIT MÍSTO

Hasiči v Řecku bojují s lesními požáry

04.08.2021

Před dvěma dny hasiči bojovali s požárem na ostrově Rhodos a teď musí hasit rychle se šířící požár nedaleko Athén. Řecko se momentálně potýká s nejhorší vlnou veder za posledních 30 let a do boje s požáry už bylo nasazeno 500 hasičů. Ti se za pomoci hasící techniky včetně letadel snaží zkrotit několik lesních požárů.

Obyvatelé Athén už naplno pociťují kouř z nedalekého požáru na úpatí hory Parnitha. Od úterý se požár rozšířil a momentálně se nachází ve vzdálenosti třiceti kilometrů od hlavního města. Plameny už zničily několik domů v oblasti severně od Athén. Do boje s tímto požárem už bylo zapojeno přes sto hasičů, několika helikoptér a hasících letadel.

Hasiči potvrdili, že museli evakuovat nejméně tři stovky obyvatel, protože hrozilo, že se plameny dostanou až do obydlených částí. Do záchranných akcí se zapojila i policie, která pomohla uniknout do bezpečí sedmdesáti obyvatelům.

Řecké média zase zmiňují, že mezi evakuovanými bylo i několik desítek dětí z prázdninového tábora nedaleko athénského předměstí Varympompi. Mezitím musela být dočasně uzavřena i dálnice, která spojuje Athény se severem a jihem Řecka.

Ve středu už s plameny v Řecku bojovalo bezmála 500 hasičů, pět vrtulníků, 75 hasících vozů a sedm letadel. Podle náměstka ministra civilní ochrany Nikose Hardaliase momentálně zuří v Řecku 40 lesních požárů.

Další z mohutných požárů řádil na ostrově Kos a na jižní části Peloponésu, kde dokonce musely být evakuovány tři vesnice. Jeden z požárů zuřil nedaleko města Patras a spálil zde tři tisíce hektarů olivovníků a borovic. Tento požár se hasičům podařilo dostat pod kontrolu v pondělí.

Vlna veder zasáhla celou oblast Středozemního moře a teploty se zde šplhají až na 42 stupňů Celsia. S požáry v současné době bojuje i Turecko, Albánie a Itálie.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu