ZMĚNIT MÍSTO

Záplavy devastují Severní Koreu

06.08.2021

Severní Korea se potýká s ničivými záplavami, které už zničily přes 1170 domů. Povodně zde vyvolaly třídenní vytrvalé deště, které přinesly do některých oblastí až 500 milimetrů srážek. Povodně poškodily velké množství farem, což by mohlo ještě prohloubit potravinovou krizi trvající od roku 2020.

Během záplav, které zasáhly Severní Koreu muselo být už evakuováno několik tisíc obyvatel. Vydatné několikadenní deště zaplavily silnice i farmy a odplavily tuny plodin. Pro zemi to představuje velké riziko z možného propuknutí nejhoršího hladomoru za posledních třicet let. Severní Korea je zároveň odříznuta od zahraničního dovozu a jsou na ni uvaleny zahraniční sankce.

Nejvíce zasažené oblasti se nachází na východním pobřeží . Dále se s povodněmi potýká provincie Severní a Jižní Hamgyong. Podle meteorologů byly srážkové úhrny velmi rozdílné. Nejvíce napršelo v provincii Severní Hamgyong. Naopak v některých oblastech jižního Hamgyongu srážkové úhrny jen lehce překročily průměrné měsíční srážky.

O faktu, že zemi hrozí potravinová krize se ví už od června, kdy sám Kim Čong-Un uvedl, že vše bude záležet na letošní sklizni. Další vydatné srážky čekají podle meteorologů do konce srpna. Ze zpráv státních médií je patrné, že záplavy zničily i celé městské čtvrti včetně škol a mostů v kraji Sinhung.

Státní hydrometeorologická správa KLDR varuje, že v období od sedmého do devátého srpna spadnou další vydatné srážky. Zemi mohou rovněž v následujících dvou měsících zasáhnout i tajfuny, které v minulém roce napáchaly ohromné škody.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu