ZMĚNIT MÍSTO

Požár Dixie v severní Kalifornii

08.08.2021

Stále ještě není známá příčina vzniku požáru Dixie v severní Kalifornii, který se před několika dny stal druhým největším požárem v historii celého státu. Požár už sežehl plochu o rozloze města Houston v Texasu. Většina vyšetřovatelů se domnívá, že požár mohl vzniknout po pádu stromu na elektrické vedení veřejné sítě.

Hasiči nadále bojují s požárem Dixie v severní Kalifornii, který už spálil plochu o rozloze 190 tisíc hektarů. Od neděle probíhaly i evakuace několika stovek obyvatel žijících v oblasti šířícího se požáru. S plameny bojuje několik hasičských jednotek, kterým se v posledních dnech daří potlačit další šíření požáru.

Podle všech dostupných informací už požár Dixie zničil přes 400 nemovitostí a nepřímo ohrožuje dalších 14 tisíc. V důsledku změny klimatu sužují Kalifornii v posledních letech stále ničivější požáry. Zdaleka největší požár zde řádil v srpnu minulého roku a spálil oblast o rozloze 404 tisíc hektarů.

V letošním roce na území Kalifornie spadlo minimum srážek a díky nepolevujícím vlnám veder klesla voda v největších přehradách až o 60 procent. Díky nedostatku srážek a vysokým teplotám je celá oblast náchylná na požáry.

Situaci ohledně měnícího se klimatu momentálně řeší i americký prezident Joe Biden, který plánuje dlouhodobou strategii, jež by měla zmírnit negativní dopady.Požár Dixie bohužel zničil i hornické město Greenville, které se nachází 250 kilometrů severně od Sacramenta. Podle šerifa z okresu Plumas je v okolí města Greenville stále pohřešováno nejméně pět obyvatel.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu