ZMĚNIT MÍSTO

Tornádo na východě Slovenska

10.08.2021

Minulý týden se prohnalo slovenskou vesnicí Petkovce u Vranova nad Topľou tornádo o síle F2 a poničilo mnoho domů. Tornádo také poškodilo elektrické vedení a polámalo velké množství vzrostlých stromů. Během řádění tornáda na štěstí nebyl nikdo zraněn.

Ve stejnou dobu, kdy se tornádo prohnalo východoslovenskou vesnicí Petkovce řádily v Polsku další tornáda. Podle meteorologů tornáda vznikla v době, kdy docházelo k vlnění studené fronty v karpatské oblasti. Následně přecházela tlaková níže přes Maďarsko, Slovensko i Polsko. Tornáda na jihovýchodě Polska se vyskytly v oblasti měst Rzeszöw a Józefów.

Za zmínku stojí, že tornádo, které se na Slovensku utvořilo nedoprovázela žádná bouřka. V celé oblasti nebyly zaznamenány žádné blesky, ale pouze přeháňky. Letos už se na Slovensku vyskytlo tornádo podruhé, poprvé se objevilo ke konci dubna v obci Ploské u Košic.

Podle svědků trvalo řádění tornáda v obci Petkovce pouhou minutu, ale tornádo ničilo vše co mu stálo v cestě. U několika domů byla dokonce stržena střecha. Díky rychlému zásahu místních hasičů byly brzo odstraněny všechny popadané stromy. Následně byly obnoveny dodávky elektřiny a začalo vyčíslování škod.

Daleko větší škody způsobilo tornádo, které se v červnu prohnalo Břeclavskem a Hodonínskem v České republice. Nakonec se ukázalo, že tornádo poškodilo 1200 domů a dvě stovky z nich jich muselo být zbouráno. Šest lidí přišlo o život škody se vyšplhaly na několik miliard korun.

Jen v letech 2010 - 2020 se v Evropě vyskytlo přes 3250 tornád. Přes tři stovky z nich dosahovalo síly F2 a třicet jich bylo F3. Za deset let se v Evropě utvořila pouze dvě tornáda o síle F4. Jedno z nejničivějších tornád dvacátého století se prohnalo nedaleko měst Jaroslavl a Ivanovo

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu