ZMĚNIT MÍSTO

Lesní požáry v severním Alžírsku

12.08.2021

Ohromné lesní požáry na severu Alžírska už zabily nejméně 65 obyvatel. Hasiči se snaží požár zkrotit i pomoci helikoptér, které nabírají vodu v přehradě Taksebt. Největší požár se momentálně nachází v hornaté oblasti Tizi Ouzou.

Alžírsko zasáhly nejničivější lesní požáry v historii této země. Podle státních médií už v plamenech zahynulo přes šest desítek osob z čehož polovinu tvořili vojáci. Alžírská vláda nasadila do boje s požáry i armádu, která hasičům pomáhala v oblasti hornaté Kabylie.

Situace v zemi je tak vážná, že se prezident Abdelmadjid Tebboune rozhodl vyhlásit třídenní národní smutek. Podporu Alžírsku vyjádřil i francouzský prezident Emmanuel Macron. Francie do Alžírska pošle dva vodní bombardéry a poskytne i další potřebnou pomoc.

Alžírská vláda se zároveň dohodla s Evropskou unií na pronájmu dvou hasících letadel. Tato letadla pomáhají v hašení požárů už od čtvrtka a v předešlých měsících byla nasazena na hašení požárů v Řecku. Další pomoc přislíbil marocký král Mohammed VI a brzy na to vyslal do Alžírska dvě hasící letadla.

Mimořádně vysoké teploty a s nimi spojená sucha v posledních týdnech trápí i Turecko, Řecko a Sicílii. V Alžírsku momentálně stále zuří několik desítek lesních požárů. Po příčinách vzniku požárů se vedou vyšetřování a zatím vše nasvědčuje tomu, že některé z nich byly založeny člověkem.

Mezi nejhůře zasaženou oblast patří zcela jistě Tizi Ouzou, která je největší čtvrtí Kabylie. Podle hasičů zde plameny sežehly desítky domů a tisíce obyvatel muselo dočasně opustit své domovy.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu