ZMĚNIT MÍSTO

Záplavy v čínské provincii Chu-pej

14.08.2021

Nejméně pět velkých měst v provincii Chu-pej zasáhly přívalové deště, které vyvolaly smrtící záplavy, při kterých už zahynulo 21 obyvatel. Čínské úřady byly nuceny evakuovat kolem šesti tisíc osob. Právě v letních měsících zažívá Čína každoročně mohutné záplavy, které jsou v důsledku změn klimatu stále ničivější.

Nejvíce úmrtí je evidováno ve městech Liulin a Suizhou v severní části provincie Chu-pej. Podle oficiální tiskové agentury Sin-chua utrpělo vážné škody kolem třech tisíc domů. Záplavy zapříčinily i rozsáhlé výpadky elektřiny a došlo k zaplavení některých silnic.

Nejvíce srážek zde spadlo od středy do čtvrtka. Meteorologové zaznamenali v některých oblastech srážkový úhrn až 150 milimetrů. Voda zaplavila některé městské části až do výšky druhého patra. Došlo zde ke kontaminaci vody a mnoho obyvatel je odkázáno na vodu z přistavených cisteren.

Záchranáři a hasiči stále zasahují v oblastech měst Suizhou, Xiangyang a Xiaogan. Čínské ministerstvo pro mimořádné situace uvedlo, že záchranné práce potrvají ještě několik dní. Zdaleka nejvíce srážek spadlo ve městě Yicheng během čtvrtka. Během jediného dne zde spadlo 400 milimetrů deště.

V provincii Chu-pej se momentálně nachází 770 nádrží a rezervoárů, které jsou plné vody a hrozí zde povodně. Divoká voda zničila i osm tisíc hektarů polí s úrodnými plodinami. Celkové škody prozatím nebyly vyčísleny, ale odhaduje se, že překročí hranici sta milionů čínských Yuanů. Tyto povodně nejsou v Číně zdaleka poslední, další vydatné deště by některé provincie mohly zasáhnout už v příštím týdnu.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu