ZMĚNIT MÍSTO

Na severu Německa řádilo tornádo

19.08.2021

V pondělí se při silné bouřce utvořilo ve východním Frísku tornádo síly F2, které vážně poškodilo asi 50 domů v obci Großheide. Některé z domu jsou po řádění tornáda neobyvatelné. Podle všech informací na štěstí nikdo nebyl zraněn.

Během silné bouře ve východním Frísku byla kromě domů poškozena i řada automobilů. Silný vítr strhával stromy, které mnohdy při pádu poškodily plynové, vodovodní nebo elektrické vedení. Přesný rozsah škod zatím není známý, ale je jisté, že tornádo vážně poškodilo nejméně padesát domů.

Podle mluvčího místních hasičů se jednalo o nejsilnější bouři, která tuto oblast zasáhla. Více než stovka hasičů odklízí popadané stromy ze silnic a obnovuje provoz. Na začátku nebylo podle meteorologům jasné, zda se jednalo o tornádo, ale později po prověření byla bouře klasifikována jako tornádo o síle F2.

Brzy se ukázalo, že bouře napáchala škody i v dalších třech vesnicích v okrese Aurich, mezi které patří Ostermoordorf, Westermoordorf a Berumerfehn. Německá meteorologická služba DWD důsledně analyzovala škody a došla k závěru, že se jednalo o středně silné tornádo.

Tornádo ve východním Frísku doprovázely větry vanoucí rychlostí až 250 kilometrů za hodinu. Největší škody byly způsobeny ve sto metrů široké dráze víru tornáda. Tornáda nejsou v posledních letech ničím neobvyklým, ale ty silnější na území Německa jsou spíše vzácností. Každoročně se v Německu prokáže výskyt několika desítek tornád, které napáchají velké škody.

 

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu