ZMĚNIT MÍSTO

Na Haiti udeřilo mohutné zemětřesení

19.08.2021

V sobotu zasáhlo Haiti zemětřesení o síle 7,2 stupně a počet obětí na životech se už vyšplhal na 1400. Ironií osudu je, že na Haiti se teď řítí tropická deprese Grace, která by mohla přinést záplavy a sesuvy půdy. Příchod tropické bouře by mohl výrazně zpomalit pátrací práce a současná krize na Haiti by se ještě více prohloubila.

Úřady na Haiti se teď obávají, že by přicházející tropická deprese Grace mohla destabilizovat tisíce poškozených objektů po silném zemětřesení. Tropická bouře už zasáhla i Dominikánskou republiku, kde během několika hodin spadlo až 200 milimetrů srážek.

Katastrofické zemětřesení udeřilo na Haiti v sobotu ráno. Během mohutných otřesů zahynulo celkem 1419 obyvatel a přes šest tisíc jich bylo zraněno. Epicentrum se nacházelo v jihozápadní části země, kde bylo zcela zničeno sedm tisíc domů a dalších pět tisíc jich bylo vážně poškozeno.

Agentura pro civilní ochranu na Haiti odhaduje, že momentálně se ocitlo bez domova kolem třiceti tisíc rodin. Haiti patří mezi nejzranitelnější země světa z hlediska přírodních katastrof, každoročně zde přírodní živly udeří v bezprecedentní síle. Za posledních 35 let Haiti postihlo celkem 76 živelných katastrof.

Na Haiti stále probíhají pátrací práce po stovkách pohřešovaných lidech. Do země přiletěly na pomoc i pátrací týmy z Chile, USA a Mexika. Kuba na Haiti vyslala lékařské týmy, které pomáhají s ošetřováním tisíců obyvatel. Humanitární organizace se snaží zajistit pro všechny bez domova dostatek pitné vody a přístřeší.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu