ZMĚNIT MÍSTO

Hurikán Grace udeřil na mexický poloostrov

20.08.2021

Hurikán Grace udeřil plnou silou na Mexiko. Po svém přistání na poloostrově Yucatán způsobil rozsáhlé výpadky elektřiny. Panují obavy, že hurikán způsobí škody v oblasti starodávných mayských památek, mezi které patří i např. chrám Tulum.

Hurikán Grace zasáhl karibské pobřežní ve čtvrtek. Předtím se prohnal oblastí Kajmanských ostrovů, Haiti, Jamajky a následně zamířil na Mexiko. Podle Národního centra pro hurikány se jedná o bouři prvního stupně, kterou doprovází větry vanoucí rychlostí 130 kilometrů za hodinu.

Hurikán na štěstí po vstupu na pevninu brzy oslabil na tropickou bouři s trvalými větry vanoucími rychlostí kolem sta kilometrů za hodinu. Grace se poté pohybovala Yucatánem na západ rychlostí třicet kilometrů za hodinu.

Silné větry na Yucatánu poškodily stromy, zablokovaly silnice a poškodily elektrické vedení. Jen za čtvrtek se ocitlo bez elektřiny kolem osmdesáti tisíc obyvatel na území Cancúnu. Mezi nejvíce zasažené oblasti patří Tulum, Playa del Carmen, Cozumel, Puerto Aventura a Tulum.

Během řádění hurikánu byla zničena jedna čerpací stanice a došlo k zablokování dálnice mezi Playa del Carmen a Tulumem. Někteří obyvatelé z nejvíce zasažených lokalit využily zbudované úkryty a nebo hotely.

Meteorologové očekávají, že po vstupu Grace do vod Mexického zálivu znovu zesílí na hurikán a v později uskuteční další přistání na mexickou pevninu. Mnoho obyvatel se rozhodlo zásobit potravinami a poté se uchylují do svých domovů. Podle státních úřadů se v oblasti řádění Grace nachází sto dvaceti tisíc zahraničních turistů.

Další tropická bouře by mohla brzy zasáhnout severovýchod USA. Tropická bouře Henri pravděpodobně brzy zesílí na hurikán a ohrozí státy New York, Rhode Island, Massachusetts a Connecticut.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu