ZMĚNIT MÍSTO

Na jihu Francie řádil lesní požár

24.08.2021

Před týdnem v oblasti Francouzské riviéry propukl lesní požár, který sežehl přes šest tisíc hektarů porostu. Do hašení bylo zapojeno 900 požárníků a z oblasti muselo být evakuováno tisíce obyvatel včetně turistů.

Během hašení lesního požáru na jihu Francie se dvě desítky osob nadýchaly kouře a šest hasičů utrpělo zranění. Požár se velmi rychle šířil a brzy zasáhl obě strany silnice v oblasti Var, které leží nedaleko Saint-Tropez.

Požár propukl podle meteorologů v důsledku vlny veder a dlouhotrvajícího sucha. Na jihu Francie delší dobu denní teploty překračovaly 35 stupňů Celsia. Oblast zasažená požáry je oblíbenou turistickou destinací a dovolenou zde trávil i francouzský prezident Emmanuel Macron. Proto se rozhodl místní hasiče navštívit a osobně jim poděkoval za usilovnou snahu dostat plameny pod kontrolu co nejdříve.

Požár v jižní Francii začal nedaleko vesnice Gonfaron a ve výsledku s ním bojovalo přes tisíc složek za pomoci hasících letadel. Nejvíce lidí bylo evakuováno v okolí vesnice La Mole a Grimaud. Všichni byli dočasně umístěni do místních vysokých škol a tělocvičen.

Během letošního léta propukly lesní požáry na většině míst jižní Evropy. Teploty v oblasti Středozemního moře prudce stoupají každým rokem a je velmi pravděpodobné, že podobné vlny veder budou stále častější i v dalších letech.

Požáry na jihu Evropy letos zasáhly Španělsko, Turecko, Řecko, Portugalsko i Itálii a způsobily ohromné materiální škody. V některých případech si požáry vyžádaly i oběti na životech.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu