ZMĚNIT MÍSTO

Hurikán Ida zasáhl stát Louisiana

28.08.2021

V pátek zasáhl Kubu hurikán čtvrté kategorie, který by mohl už v neděli večer ohrožovat Louisianu. V tuto chvíli už probíhají evakuace záplavových čtvrtí New Orleans, ale i několika ropných plošin v oblasti Mexického zálivu.

Národní meteorologická služba potvrdila, že ještě v pátečních hodinách hurikán Ida doprovázely větry vanoucí rychlostí kolem 130 kilometrů v hodině. Meteorologové varují, že hurikán během soboty výrazně zesílí.

Během neděle už bude hurikán ohrožovat jihovýchod Louisiany trvalými větry o rychlosti překračující 220 kilometrů za hodinu. Očekávají se přívalové deště a vysoké přílivové vlny, které by mohly zatopit část pobřeží.

Hurikán Ida přinese tolik srážek, že by mohl rozpoutat záplavy ve vnitrozemských částech Louisiany. Guvernér Bel Edward vyzval všechny obyvatele, aby se připravili na kontakt s hurikánem. Ida se pohybuje velmi rychle, cesta z Kuby do Louisiany potrvá jen 40 hodin. Hurikán Ida má velký potenciál stát se ničivým, to potvrzují i mnozí výzkumníci hurikánů na univerzitě v Miami.

Hurikán Ida už způsobil velké škody na malém kubánském ostrově. Silné větry zde strhávaly střechy, stromy a zničily několik obydlí. Hurikán Ida přinesl vydatné deště nejen na Kubu, ale i na Jamajku, kde následně odstartoval i sesuvy půdy.

Meteorologové se zároveň obávají, aby Hurikán Ida nepřekonal svou silou ničivý hurikán Laura, který byl poslední bouří kategorie čtyři, jež zasáhla Louisianu. Zdaleka nejničivější hurikán zasáhl Louisianu roku 2005. Během řádění hurikánu Katrina přišlo o život 1800 lidí.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu