ZMĚNIT MÍSTO

Požár u jezera Tahoe se nadále šíří

31.08.2021

V Kalifornii nedaleko jezera Tahoe stále zuří rozsáhlý lesní požár, který se do teď nepodařilo dostat hasičům pod kontrolu. Do boje s požárem už bylo nasazeno 3500 požárníků, 23 helikoptér a tři letecké tankery. V oblasti jezera Tahoe probíhají rozsáhlé evakuace místních komunit.

Díky dlouhotrvajícímu suchu a vysokým teplotám Kalifornii letos sužují lesní požáry a taky nedostatek vody v nádržích a jezerech. Jeden z požárů propukl nedaleko jezera Tahoe kde tráví dovolenou tisíce obyvatel. Hasiči ve snaze zabránit dalšímu šíření požárů ve dne v noci bojují s plameny už od poloviny srpna. Práci jim znesnadňuje silný vítr a těžce dostupný terén.

Další stovky hasičů byli v pondělí nasazeny v oblasti Christmas Valley, které leží 15 kilometrů od jezera Tahoe. Ještě minulý týden bylo hašení požárů na některých místech takřka nemožné, protože díky hustému kouři musely být hasičské práce dočasně přerušeny.

Národní meteorologická služba vydala varování, že minimálně do středy bude oblast požáru bičovat silný nárazový vítr. Momentálně už plameny ohrožují i oblast hranice s Nevadou. Hrozba před šířením a vznikem dalších požárů je v Kalifornii letos tak veliká, že se americká lesní služba rozhodla uzavřít všechny národní lesy až do 17 září.

V letošním roce už v Kalifornii propuklo 6800 požárů, které sežehly plochu o rozloze 680 tisíc hektarů. Jedním z největších a zároveň i nejničivějších požárů se stal Caldor, který momentálně pálí oblast jezera Tahoe. Požár hoří už od čtrnáctého srpna a spálil plochu o rozloze 70 tisíc hektarů. Během požáru bylo zraněno několik osob a zničeno bylo kolem pěti set domů.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu