ZMĚNIT MÍSTO

Ropná skvrna ohrožuje Mexický záliv

06.09.2021

Po řádění hurikánu Ida se utvořila v Mexickém zálivu ropná skvrna, která je viditelná i z vesmíru. Do moře z neznámého zdroje vytéká už od druhého září ropa a úklidové týmy se ze všech sil snaží zabránit dalšímu šíření desetikilometrové ropné skvrny.

Ropnou skvrnu v Mexickém zálivu, která momentálně ohrožuje pobřeží Louisiany zachytily satelity. Podle amerických úřadů pravděpodobně do moře nadále uniká značné množství ropy. Pobřežní stráž a potápěči se snaží co nejdříve odhalit místo úniku ropy.

Při odklízení ropné skvrny hrají nepostradatelnou roli speciální plavidla, která dokážou z vody odstranit olej. Jedná se však o dlouhodobou práci a proto bylo do dnešního dne z moře odstraněno pouhých 200 litrů oleje.

Zatím vše nasvědčuje tomu, že ropa do moře uniká ropného uzlu nedaleko pobřežní vrtné linky vzdálené několik kilometrů od Port Fourchon v Louisianě. Momentálně se čistícím týmům za pomoci pobřežní stráže daří držet skvrnu na otevřeném moři, aby nenarušila ekosystém pobřeží Louisiany.

O množství uniklé ropy do moře se vedou spory, ze satelitních snímků je ovšem patrné, že ropná skvrna se unáší dvacet kilometrů na východ podél pobřeží Mexického zálivu. Zdrojem znečištění je blok Bay Marchand kde se nachází i podmořské potrubí ve vlastnictví společnosti Talos Energy.

Společnost Talos Energy nedávno oznámila, že na místo vyšle i svůj tým potápěčů, který za pomoci pobřežní stráže určí zdroj úniku. Kromě úniku ropy do moře bylo v oblasti Mexického zálivu a Louisiany hlášeno po řádění hurikánu Ida ještě několik dalších ekologických rizik.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu