ZMĚNIT MÍSTO

Poblíž Acapulca udeřilo zemětřesení

09.09.2021

V úterý udeřilo v jihozápadním Mexiku zemětřesení o síle sedmi stupňů na Richterově stupnici. Epicentrum se nacházelo ve vzdálenosti osmnácti kilometrů od Acapulca. Otřes zapříčinil výpadky elektrického proudu v pěti státech a zahynul jeden člověk.

Během úterý se po úderu zemětřesení ocitlo více než jeden a půl milionu obyvatel Mexika bez elektřiny. Zároveň byly hlášeny výpadky elektřiny i u třinácti procent obyvatel Mexiko City a poškozeny byly i telefonní linky.

Americká geologická služba USGS nejprve uvedla, že zemětřesení dosahovalo síly 7,4 stupně, ale později byla měření upravena a snížena na 7 stupňů. Jednalo se o mělké zemětřesení, které udeřilo v hloubce devatenácti kilometrů.

Krátce po mohutném zemětřesení v Mexiku létaly po oblasti Mexiko City vrtulníky, které mapovaly strukturální poškození. Po hlavním otřesu následovalo ještě několik slabších, které dosahovaly síly čtyřech až pěti stupňů.

Největší škody zemětřesení způsobilo ve státě Guerrero a celkem zde bylo zaznamenáno 92 otřesů. V oblasti Acapulca došlo i k úniku plynu na několika místech. Vyskytly se i sesuvy půdy a poškozeny byly i místní hradby. Otřes byl tak silný, že byl patrný i v oblastech vzdálených více než 400 kilometrů od epicentra.

V úterý večer existovaly obavy před vlnou tsunami, ale ve středu podle amerického varovného systému byla hrozba odvolána. Zatím je jasné, že zemětřesení způsobilo strukturální poškození na mnoha budovách ve státě Guerrero, Oaxaca a Mexiko City.

 

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu