ZMĚNIT MÍSTO

Turnov bude zjišťovat, jaké škodliviny vypouští firmy ze zóny

05.11.2013

5. listopadu 2013 - ČTK - Obyvatelé patnáctitisícového Turnova, přilehlých osad i rekreanti chtějí vědět, jak výrazně a čím znečišťují podniky v průmyslové zóně Vesecko ovzduší. Petici podepsalo 841 lidí, řekl novinářům starosta Tomáš Hocke. Radnice jim vyhoví, měření začnou ještě letos. 


    "Měření budou probíhat v topné sezoně a za špatných rozptylových podmínek a pak znovu v létě, pokud bude povolena kalicí linka Kamaxu," uvedl starosta. 
    Podle něj nemají žádné konkrétní indicie o tom, že by kvalita ovzduší v okolí zóny byla špatná. "Nechci předjímat, že se děje něco špatného. Lidé by ale rádi věděli, co tam vypouští do ovzduší," uvedl Hocke. Místní mají také obavu z nové kalicí linky šroubárny Kamax, přestože firma uvádí, že maximální emise vypouštěné do ovzduší nepřekročí povolené limity. Podle starosty ale lidem vadí to, že k tomu nepřipočítává současné znečištění. "Zajímá je celek," konstatoval Hocke. Znečištěním z Vesecka jsou ovlivněni hlavně obyvatelé Malého Rohozce a Daliměřic. 
    Lidé v petici požadovali zřízení stálé měřicí stanice, radnice by ale za ni musela zaplatit tři miliony korun a roční provoz by ji stál přes půl milionu. Město se proto rozhodlo pro levnější variantu mobilního měřicího vozu. "Za měření zaplatíme 170.000 korun bez DPH," uvedl starosta. 
    Průmyslová zóna Vesecko se rozkládá na ploše 41 hektarů a zatím není zcela plná. Největší závody tam mají výrobce hygienických potřeb Ontex a výrobce spojovacích materiálů ve stavebnictví SFS intec. Za minulého režimu sloužila zóna jako vojenský areál. Sovětská armáda tam měla od roku 1968 do roku 1990 cvičiště a garáže, škody po jejím působení přesáhly 36 milionů korun. 
    Kvalitu ovzduší pomocí mobilního vozu letos zjišťovali také v České Lípě, s výsledky bylo město spokojeno. "Jsme na tom s ovzduším srovnatelně jako jiná velká města, například Liberec, Děčín, Litoměřice," uvedl místostarosta Tomáš Vlček. Měření radnici potvrdilo, že nejsou výrazné rozdíly v kvalitě ovzduší mezi jednotlivými částmi města. "Zřejmě tedy nebudeme přijímat žádná výrazná opatření ke zlepšení kvality ovzduší," dodal. 

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu