ZMĚNIT MÍSTO

Tajfun Chanthu směřuje na Tchaj-wan

10.09.2021

Tajfun Chanthu zasáhl Filipíny a momentálně směřuje dále ve své trase na Tchaj-Wan a jižní Čínu. Tajfun doprovází větry vanoucí rychlostí 250 kilometrů za hodinu a je zařazen do kategorie 5. Na Tchaj-Wan dorazí Chanthu už koncem týdne a panují vážné obavy před jeho velkým ničivým potenciálem.

Poté co tajfun Chanthu zasáhl severovýchodní cíp Filipín mírně zeslábl, ale je třeba počítat s tím, že Tchaj-Wan mohou o víkendu sužovat nárazové větry o rychlosti až dvou set kilometrů za hodinu. Meteorologové očekávají, že tajfun přinese i přívalové deště do jižní Číny.

Pokud se naplní předpovědi, měl by tajfun Chanthu už v pondělí ohrožovat čínské pobřeží v oblasti Šanghaje. V tu dobu už, ale oslabí na tajfun první kategorie a největší hrozbu budou představovat přívalové deště.

Letošní sezóna hurikánů v západním Pacifiku je silná, což dokazuje i řádění tajfunu Conson na začátku týdne ve Filipínách. Tajfun Conson přinesl silné nárazové větry a přívalové deště. Výrazně narušil námořní dopravu a následně bylo pohřešováno několik rybářů, kteří navzdory varování zůstali na moři.

Tajfun Chanthu se pravděpodobně stane letošní nejsilnější bouří, která zasáhne Tchaj-Wan a Čínu od červencové řádění tajfunu In-Fa. Ostrovy v západním Pacifiku zasáhne průměrně dvacet tajfunů ročně. Jeden z nejničivějších tajfunů v novodobé historii zasáhl Filipíny roku 2013. Řádění tajfunu Haiyan si vyžádalo přes šest tisíc lidských životů.

Silná sezóna hurikánů je letos i ve východním Pacifiku. Právě zde se nedávno utvořil hurikán Olaf, který přistál na mexickém poloostrově Baja California. Jedná se o hurikán druhé kategorie, který v tuto chvíli doprovází větry vanoucí rychlostí 150 kilometrů za hodinu.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu