ZMĚNIT MÍSTO

Tropická bouře Olaf zasáhla Mexiko

12.09.2021

Před několika dny zasáhla mexický stát Baja California Sur tropická bouře Olaf, která donutila místní úřady uzavřít přístavy a školy. Ještě ve čtvrtek byl Olaf hurikánem druhého stupně, ale po vstupu na pevninu oslabil na sílu tropické bouře.

Ze zpráv amerického Národního centra pro hurikány je patrné, že Olaf udeřil ve čtvrtek nedaleko San Jose Del Cabo. Síla nárazového větru ještě ve čtvrtek dosahovala rychlosti 155 kilometrů za hodinu. K výraznému oslabení došlo až v pátek, když se Olaf přiblížil k letovisku Los Cabos.

V pátek tropickou bouři Olaf doprovázely větry o rychlosti 110 kilometrů za hodinu. Bouře byla soustředěna ve vzdálenosti sto kilometrů od hlavního města státu Baja California Sur. Vzhledem k tomu, že se jedná o vyhlášenou turistickou destinaci, bylo v době řádění bouře ve státě několik desítek tisíc turistů. Většina z nich zůstala po čas řádění v hotelech a přibližně sedm stovek jich přečkalo bouři v přístřešcích.

Dobrou zprávou je, že podle náměstka ministra civilní obrany Carlosa Alfreda Godineze nikdo nepřišel o život a nejsou hlášena ani vážná zranění. Tropická bouře Olaf udeřila přesně dva týdny poté, co USA sužoval hurikán Ida. Během řádění hurikánu Ida zahynulo na území šesti amerických států 50 obyvatel.

Tropická bouře Olaf zapříčinila rozsáhlé výpadky elektřiny, které byly způsobeny především popadanými stromy. Během víkendu Olaf směřoval na západ poloostrova a následně do Pacifiku. V následujících dnech jsou hlášeny v celé oblasti poloostrova vydatné srážky. Meteorologové odhadují, že spadne průměrně 200 - 300 milimetrů deště.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu