ZMĚNIT MÍSTO

Provincii Malaga ve Španělsku sužují požáry

14.09.2021

Lesní požáry ve španělské provincii Malaga se nadále vymykají kontrole a vláda se rozhodla do boje nasadit i armádu. Záchranáři museli evakuovat už kolem třech tisíc obyvatel. Do dnešního dne požáry v jihovýchodním Španělsku sežehly už plochu o rozloze sedmi tisíc hektarů.

Největší z požárů momentálně zuří v oblasti Andalusie a s jeho hašením třem stovkám hasičů pomáhá už týden i armáda. Do oblasti byla vyslána pohotovostní brigáda ze základny Morón v jižním Španělsku.

V letošním roce požáry sužovaly značnou část jižní Evropy více než tomu bylo v předešlých letech. Aby se požárníkům podařilo co nejdříve dostat oheň pod kontrolu, využívají k hašení ve Španělsku přes čtyři desítky hasících letadel. Právě díky nim mají možnost hasit lesní požár i na místech, kam by se díky obtížnému terénu pěší posádky nemohou dostat.

V současné době nemají hasiči požár v provincii Malaga pod stále kontrolou. Veškeré úsilí jim komplikuje proschlá vegetace, vysoké denní teploty a silný nárazový vítr. Požár podle všech informací propukl ve středu minulého týden a od té doby se stále rozrůstá.

Momentálně probíhá i vyšetřování příčiny vzniku požáru a vše nasvědčuje tomu, že se jedná o dílo neznámého žháře. Existuje pro to několik důkazů, které v těchto dnech prověřují požární inspektoři a policie.

Řada vědců se shoduje na tom, že stále častější vlny veder, sucha, požáry, povodně a další živelné katastrofy úzce souvisí se spalováním fosilních paliv.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu