ZMĚNIT MÍSTO

Sopka na ostrově La Palma vybuchla

19.09.2021

Po dlouhodobé seismické aktivitě na španělském ostrově La Palma došlo v neděli k erupci sopky Cumbre Vieja. Krátce po erupci úřady nařídily evakuaci několika tisíc obyvatel žijících v bezprostřední blízkosti sopky. Největší nebezpečí představují lávové proudy stékající až do obydlených oblastí.

V neděli se po více než padesáti letech probudila k životu sopka Cumbre Vieja na španělském ostrově La Palma v Atlantském oceánu. Krátce po erupci se objevily první lávové proudy a oblaka kouře. Seismologové z Institutu vulkanologie Kanárských ostrovů monitorují už delší dobu velké množství nahromaděné lávy pod povrchem vulkánu.

K samotnému výbuchu sopky došlo na západním svahu v oblasti zvané Cabeza de Vaca. Proudy lávy začaly vytékat krátce po erupci a ohrožují nedalekou vesnici El Paso. Podle starosty se vytékající láva dostala do bezprostřední blízkosti některých domů. Více než tři sta obyvatel muselo být evakuováno, ale nikdo nebyl zraněn.

Na ostrově La Palma žije trvale kolem osmdesáti pěti tisíc obyvatel a k poslední erupci zde došlo roku 1971. Co se týče Kanárských ostrovů, tak poslední erupce se zde odehrála v roce 2011 na ostrově El Hierro a trvala dlouhých pět měsíců.

Erupci vulkánu odstartoval otřes o síle 3,8 stupně, který mohl způsobit i strukturální poškození na ostrově. Všichni obyvatelé ostrova byli vyzváni, aby se vyhýbali výše položeným oblastem, protože zde mohou hrozit sesuvy půdy. Většina evakuovaných obyvatel na ostrově byla dočasně přemístěna na vojenskou základnu.

Pokud bude sopka nadále chrlit lávu a oblaka kouře, bude potřeba evakuovat ještě kolem deseti tisíc osob. Vulkanologové očekávají, že erupce sopky bude trvat ještě několik týdnů.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu