ZMĚNIT MÍSTO

V jižní Austrálii udeřilo zemětřesení

22.09.2021

Před několika hodinami udeřilo v jižní Austrálii zemětřesení o síle 5,9 stupně. Epicentrum se nacházelo v blízkosti města Mansfield ve státě Victoria. Zemětřesení způsobilo strukturální poškození a výpadky elektřiny ve městě Melbourne. Varování před hrozbou vlny tsunami vydáno nebylo.

Původně australská vláda uvedla, že v oblasti Melbourne udeřilo zemětřesení o síle šesti stupňů. Později byla zpráva změněna, protože Americká geologická služba zaznamenala nejsilnější otřes o síle 5,9 stupně, při kterém se země třásla takřka 20 vteřin.

Síla otřesu byla patrná po celém Melbourne. Domy se třásly a podobně silné zemětřesení v této oblasti nebylo zaznamenáno řadu let. Během zemětřesení na štěstí nebyl nikdo zraněn, ale spousta obyvatel vybíhala ze strachu na ulici.

Otřes byl tak silný, že byl cítit i ve vzdálenosti devíti set kilometrů od epicentra. Otřes byl patrný ve městech Adelaide i Sydney včetně dalších oblastí státu Nový Jižní Wales. Necelou hodinu po hlavním otřesu byl zaznamenán otřes o síle čtyř stupňů.

V důsledku nejsilnějšího otřesu došlo k poškození několika domů. Nejvíce poškození je evidováno na budovách v ulici Chapel Street. Některé domy se částečně zhroutily a probíhá odklízení sutě. Několik rodin muselo své domy opustit do doby, než statik vyhodnotí závažnost jejich poškození. Celkem jsou hlášeny škody na více než třiceti pěti tisících budovách.

Vzhledem k tomu, že Austrálie leží uprostřed tektonické desky, hrozí zde na rozdíl od Nového Zélandu silné zemětřesení jen výjimečně. Jedno z nejsilnějších zemětřesení v Austrálii udeřilo roku 1988 a mělo sílu 6,6 stupně.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu