ZMĚNIT MÍSTO

Ozonová díra se rekordně zvětšila

24.09.2021

V letošním roce došlo k rekordnímu zvětšení ozonové díry, ta je momentálně svou rozlohou větší než Antarktida. Vědci ze služby pro sledování atmosféry Copernicus podotýkají, že současná velikost ozonové díry je větší než 75 procent všech děr za posledních 43 let pozorování.

Ozónová vrstva se nachází ve výšce jedenácti až čtyřiceti kilometrů nad zemským povrchem a je součástí stratosféry. Její funkce spočívá v ochraně země před škodlivými ultrafialovými paprsky ze slunce.

V období pozdní zimy na jižní polokouli se ozonová díra každoročně utváří v důsledku slunečního záření, které poškozuje ozonovou vrstvu. Stejně jako v minulém roce se i letos ozónová díra vyvinula do ohromné velikosti.

Vědci očekávají, že v tuto chvíli není možné přesně říct, jak se bude ozónová díra dále vyvíjet. Pokud by se opakoval scénář z minulého roku, bude se jednat o jednu z nejhlubších a nejdéle trvajících ozonových děr, která by se mohla uzavřít až v období Vánoc.

Největší velikosti dosahuje ozonová díra většinou v polovině října. Tou dobou dochází ke stoupání teplot na jižní polokouli ve stratosféře. Díky tomu se razantně zpomalí vyčerpávání ozonu a oslabí i polární větry. Ve finále dojde k rozpadu a do konce prosince se hladiny ozonu vrátí k normálu.

Vědci se shodují, že k vyčerpání ozonové vrstvy došlo v minulosti díky používání CFC plynů vyvinutým ve třicátých letech minulého století. Tyto plyny se používaly v chladících systémech a později sloužily i jako pohonné hmoty v aerosolových rozprašovačích.

Problém spočívá v tom, že chemikálie cestovaly z povrchu země až do stratosféry, kde je rozrušilo vysokoenergetické UV záření. Následné chemické reakce prokazatelně ničí ozonovou vrstvu. Díky Montrealskému protokolu byla výroba tzv. freonů ukončena v roce 1987. Od té doby vykazuje ozonová vrstva známky obnovy, ale jedná se o velmi pomalý proces

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu