ZMĚNIT MÍSTO

Cyklón Gulab směřuje na východní Indii

27.09.2021

K východní Indii se přiblížil cyklón Gulab, který přináší přívalové deště a silné nárazové větry do států jižní Urísa a severní Andhra Pradesh. Preventivně bylo už evakuováno několik desítek tisíc obyvatel žijících v blízkosti pobřeží do bouřkových úkrytů.

Cyklón Gulab se momentálně nachází v oblasti Bengálského zálivu a ohrožuje východní pobřeží Indie. Udeřil čtvrt roku poté, co stejnou oblast sužovala tropická bouře, která po sobě zanechala ohromné škody.

Existují obavy, že cyklón vstoupí na pevninu a udeří větry o rychlosti až 95 kilometrů za hodinu ve státech Andhra Pradesh a jižní Urísa. Pokud se naplní předpovědi meteorologů, tak by mohl cyklón na pevninu vstoupit už v pondělí.

Největší nebezpečí představují vydatné přívalové deště, které cyklón přináší. Všichni obyvatelé žijící v blízkosti řek a pobřeží byli varováni nebo rovnou evakuovaní do úkrytů. Další nebezpečí představují silné větry, které mohou vyvracet stromy a poničit elektrické vedení.

V současné době je ve státě Andhra Pradesh ve vysoké pohotovosti celkem sedm okresů. Evakuace probíhají nepřetržitě a celkem by mělo být do bezpečí přesunuto kolem dvou set tisíc obyvatel. Podle velitele Národních sil byly v obou indických státech rozmístěny záchranné týmy, které v případě potřeby ihned zasáhnou.

Všichni zde mají stále na paměti řádění cyklónu Yaas, který v květnu přinesl větry vanoucí rychlostí až 160 kilometrů za hodinu. Během řádění cyklónu Yaas zahynulo dvacet obyvatel a desítky tisíc jich bylo vysídleno. Škody, které způsobil cyklón v Západním Bengálsku a Bangladéši se tehdy vyšplhaly na dvě miliardy dolarů.

 

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu