ZMĚNIT MÍSTO

Řecký ostrov Kréta zasáhlo zemětřesení

28.09.2021

Na ostrově Kréta udeřilo v pondělí zemětřesení o síle 5,8 stupně na Richterově stupnici. Zemětřesení způsobilo rozsáhlé škody na domech a o život přišel jeden člověk. Nejméně devět dalších osob utrpělo zranění a bylo převezeno do nemocnice.

Ze zpráv aténského geodynamického institutu je jasné, že zemětřesení udeřilo ve čtvrt na deset ráno místního času a mělo sílu 5,8 stupně. Epicentrum zemětřesení se nacházelo 22 kilometrů od vesnice Arvi, která se nachází na jihovýchodě ostrova Kréta. Jednalo se o mělké zemětřesení, které udeřilo v hloubce devíti kilometrů.

Jedinou obětí zemětřesení se stal muž, který pracoval na opravě kaple ve městě Arkalochori, které leží jižně od hlavního města Heraklionu. Mohutný otřes zapříčinil i zřícení dvou starých kostelů a několika dalších budov. Stovky dalších obydlí zůstalo poškozeno a momentálně probíhá vyhodnocování škod. Z tohoto důvodu byly na den zavřeny i všechny školy na Krétě.

V terénu je momentálně několik stovek hasičů, policistů a zdravotníků. Nejvíce práce měli hasiči s prohledáváním trosek zřícených kostelů. Také bylo nutné evakuovat několik obyvatel, kteří po zemětřesení uvízli ve svých domech. Zdaleka největší škody jsou hlášeny z města Arkalochori.

Po hlavním otřesu bylo zaznamenáno ještě několik slabších. Celá oblast je na výskyt zemětřesení poměrně náchylná, protože se zde nachází zlomy zemské kůry. Minulý rok v říjnu udeřilo na řeckém ostrově Samos zemětřesení o síle sedmi stupňů. Otřes byl tak silný, že zabil přes sto obyvatel západního Turecka a dalších tisíc obyvatel bylo zraněno.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu