ZMĚNIT MÍSTO

Cyklón Shaheen se blíží k pobřeží Ománu

03.10.2021

Cyklón Shaheen se nebezpečně přibližuje pobřeží Ománu. Během neděle pravděpodobně vstoupí na pevninu Ománu v oblasti guvernorátu North Al Batinah. Ze satelitních snímků je patrné, že momentálně se cyklon Shaheen nachází ve vzdálenosti dvou set kilometrů od hlavního města Maskat.

Tropický cyklón Shaheen se už několik hodin stále přibližuje k sultanátu Omán. Momentálně ho doprovází větry vanoucí rychlostí až 115 kilometrů za hodinu a je soustředěn v Arabském moři. Bouřková mračna, které cyklón doprovází zasáhnou Omán už v neděli.

S příchodem cyklónu Shaheen se očekávají i vydatné srážky, které budou spíše lokálního charakteru. Meteorologové předpovídají, že srážkové úhrny se v následujících dnech budou pohybovat mezi 200 - 500 milimetry.

Silné větry způsobily už v Arabském moři vysoké vlny, které narušily lodní dopravu v oblasti. Výška vln už dnes dosahovala pěti metrů a odhaduje se, že během řádění cyklónu se vyskytnou až dvanáctimetrové vlny.

V důsledku přívalových dešťů budou v brzké době hrozit bleskové záplavy. Očekává se, že mezi nejvíce zasažené ománské guvernoráty bude patřit Ad-Zahíra, Al Buraimi, Al Dakhiliyah, South Al Batinah a především North Al Batinah.

Cyklón Shaheen se objevil týden poté, co cyklon Gulab paralyzoval pobřeží indických států Urísa a Andhra Pradesh. Jestli se naplní očekávání, tak cyklón Shaheen brzy po vstupu na pevninu výrazně oslabí. Poté by se měl přesunout na severozápad a během dvou dnů se vyskytne nedaleko pobřeží Íránu v oblasti Makran.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu