ZMĚNIT MÍSTO

Nejdelší podmořský kabel je v provozu

04.10.2021

Nedávno byl zahájen provoz nejdelšího podmořského kabelu mezi Velkou Británií a Norskem, který umožní sdílení energie z obnovitelných zdrojů. Kabel North Sea Link je dlouhý 720 kilometrů a jeho náklady se vyšplhaly na 1,6 miliardy Eur.

Hlavní myšlenkou projektu North Sea Link je využití energie z vodních elektráren v Norsku a větrných ve Velké Británii. Díky podmořskému kabelu, který spojuje nyní Velkou Británii a Norsko bude možný export energie z větrných elektráren v době, kdy je poptávka po elektřině nízká.

Prostřednictvím kabelu bude energie dopravena do Norska, díky čemuž bude Norsku umožněno šetřit vodu ve svých nádržích. Naopak v době, kdy bude poptávka po energii ve Velké Británii vysoká, bude se dopravovat z Norska.

Norsko patří mezi země, které 98% energie vyrábí z obnovitelných zdrojů. V případě Norska se jedná převážně o vodní elektrárny. Projekt North Sea Link propojuje anglické město Blyth s norským Kvilldalem. Na začátku se počítá s kapacitou 700 megawattů, která bude po třech měsících provozu navýšena na 1400 megawattů.

Společnost National Grid poznamenala, že do deseti let bude 90 procent jejich přepravované elektřiny pocházet z nulových uhlíkových zdrojů. V minulém roce zároveň vznikly plány na vybudování podvodní energetické dálnice mezi Skotskem a severovýchodní Anglií.

Projekt zvaný Eastern Link počítá se dvěma stejnosměrnými kabely o celkové kapacitě čtyř gigawatt. Kabely mají propojit skotská města Peterhead a Torness s anglickými městy Hawthorn Point a Shelby.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu