ZMĚNIT MÍSTO

Monzunové deště a záplavy v Thajsku

06.10.2021

Střední Thajsko už několik dní sužují rozsáhlé záplavy, které vyvolaly monzunové deště. Varování před záplavami už platí ve třinácti provinciích včetně oblasti hlavního města Bangkoku. Vydatné srážky do Thajska přinesla i tropická bouře Dianmu. Při záplavách už zahynulo sedm obyvatel a několik dalších se pohřešuje.

Thajsko se nachází v monzunovém období, během kterého na území spadne enormní množství srážek. Do dnešního dne už záplavy v Thajsku zatopily kolem dvou set tisíc domů ve třiceti provinciích. Nejvíce srážek spadlo v centrálním Thajsku a dále pak na severu a severovýchodě.

Je velmi reálné, že záplavy budou Thajsko sužovat i v následujícím týdnu. Meteorologové předpovídají další vydatné deště v provinciích Lopburi, Saraburi, Ayutthaya, Pathum Thani a Nonthaburi. Většina přehradních nádrží se v centrálním Thajsku naplnila během jednoho týdne.

V Thajsku se rozvodnila i největší řeka Menam-Čao-Praja, která protíná i hlavní město Bangkok. Bangkok se nachází na nízko položeném místě, které je na povodně mimořádně náchylné, což potvrzuje i guvernér Aswin Kwanmuang.

Byla podniknuta veškerá možná protipovodňová opatření včetně přípravy velkého množství čerpadel, která budou vhánět vodu do odvodňovacího tunelu. S ohromným přívalem srážek se letos vyrovnaly jen velké přehrady na severu. Hůře na tom jsou přehrady v oblasti hlavního města, ty jsou už několik dní na hraně své kapacity.

Nejnovější varování před povodněmi je vyhlášeno v oblasti přehrad Chao Phraya a Pasak Jolasid. Obě přehrady budou v následujících dnech odpouštět zvýšené množství vody. Přívalové deště zároveň vysídlily tisíce obyvatel na severovýchodě Thajska.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno



m.Slunecno.cz

Počasí Slunecno.cz a logo Slunecno.cz
je ochranná známka

Obsah je možné šířit podle CC BY 4.0

RSS | Impressum

| Reklama | ePrivacy | Podmínky použití
Smluvní podmínky

Nastavení ochrany soukromí GDPR a personalizace

Zásady transparentnosti | Hlášení porušení pravidel

© 2010 - 2024 dodavatelé obsahu +
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.