ZMĚNIT MÍSTO

Východní Středomoří zasáhlo zemětřesení

19.10.2021

V úterý udeřilo ve východní části Středozemního moře zemětřesení o síle šesti stupňů. Otřesy byly cítit na ostrovech Kréta, Kypr, Karpathos, Rhodos a Santorini. Dále byly otřesy patrné i v několika městech Egypta a Turecka.

V oblasti Středozemního moře je v posledních týdnech zvýšená seismická aktivita, což potvrzuje v pořadí druhé zemětřesení, které udeřilo nedaleko Kréty. Podle seismologů se epicentrum zemětřesení nacházelo v oblasti řeckého ostrova Karpathos a udeřilo v hloubce necelých 38 kilometrů.

Otřes trval přes půl minuty a brzy zprávy potvrdily, že byl zaznamenán na mnoha místech včetně hlavního města Kypru a Libanonu. Turecké úřady potvrdily, že zemětřesení udeřilo pouhých 155 kilometrů od tureckého pobřeží v provincii Antalye.

Zatím je jisté, že v Turecku otřes nezpůsobil žádné vážnější škody na zdraví a majetku. Úterní zemětřesení nezpůsobilo škody ani na Krétě, která se vzpamatovává z mohutného otřesu v minulém týdnu. Otřes o síle 6,3 stupně zde tehdy poškodil budovy a zabil jednoho člověka.

Díky tomu, že zemětřesení udeřilo ve vysoké hloubce, minimalizovalo se riziko škod a taky nehrozila vlna tsunami. Řecko se nachází v seismicky velmi aktivní oblasti, ale na štěstí většina zemětřesení se zde odehraje ve vysoké hloubce a jen výjimečně způsobí větší škody. Jedno z nejničivějších zemětřesení zde udeřilo minulý rok na ostrově Samos a zabilo přes 70 obyvatel převážně v Turecku.

Turecko se rovněž svou polohou nachází na vrcholu zlomových linií a země se zde chvěje poměrně často. Jedno z nejsilnějších zemětřesení zde udeřilo roku 1999 a tehdy při něm zahynulo kolem sedmnácti tisíc obyvatel.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu