ZMĚNIT MÍSTO

Vichřice Ignatz se prohnala Českem

22.10.2021

Ve čtvrtek na našem území vanul silný vítr o rychlosti v nárazech až 105 kilometrů za hodinu. Vítr poničil střechy, strhával stromy a především zapříčinil rozsáhlé výpadky elektřiny. Hasiči museli zasahovat u více než třech tisíc událostí. Ve Středočeském kraji byl skupinou ČEZ dokonce vyhlášen kalamitní stav.

Meteorologové včas varovali před silným větrem, který v horách dosahoval rychlosti až 150 kilometrů za hodinu. Po celý den byly hlášeny na mnoha místech v zemi výpadky elektřiny. Nejvíce výpadků bylo evidováno v okresech Náchod, Trutnov, Děčín, Havlíčkův Brod, Pardubice a Chrudim.

Ještě v osm hodin večer bylo bez proudu kolem sedmdesáti tisíc domácností. Celkem bylo nahlášeno kolem dvou stovek poruch na vedení. V odpoledních hodinách bylo bez proudu přes tři sta tisíc domácností.

Během řádění vichřice Ignatz došlo k poškození stovek střech a hasiči museli odklízet tisíce popadaných a vyvrácených stromů. Padající stromy způsobily ve většině případů následně největší škody. Velké škody vítr způsobil i na Českokrumlovsku. Padající stromy zde poničily dráty vysokého napětí.

Hasiči museli během čtvrtka podniknout desetkrát více výjezdů na většině míst České republiky než v obvyklé dny. Podle hasičského záchranného sboru ČR museli hasiči nejvíce vyjíždět v Ústeckém, Plzeňském a Středočeském kraji.

Jeden ze stromů spadl dokonce na budovy mateřské školky v Sokolově, na štěstí nebyl nikdo zraněn. Několik stromů spadlo i na zaparkovaná auta. Na Vysočině hasičům silný vítr komplikoval hašení lesních požárů na Pelhřimovsku.

Popadané stromy na stovkách míst blokovaly silniční i železniční dopravu a narušena byla i doprava na letišti Václava Havla. Celkem bylo zpožděno devět letů a železničáři museli dočasně přerušit provoz na osmi tratích.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu