ZMĚNIT MÍSTO

Záplavy a sesuvy půdy v Indii a Nepálu

24.10.2021

V posledních dnech vyvolaly přívalové deště na mnoha místech Indie a Nepálu smrtící záplavy a sesuvy půdy, při kterých zahynulo už 150 osob. Mezi nejvíce zasažené oblasti patří západní Nepál a indické státy Uttarakhand a Kerala.

Od pondělí zahynulo při záplavách v Nepálu 77 obyvatel a další desítky byly zraněny. Dalších 70 obyvatel zahynulo v indických státech Kerala a Uttarakhand. V obou státech prší týden a půda je promáčená a nestabilní. Stále častěji se vyskytují sesuvy půdy, které už pohřbily několik mostů a domů.

Mnohé řeky se vylily ze svých břehů a zaplavily celé vesnice. Od poloviny minulého týdne probíhá v Indii i Nepálu průzkum škod. Zatím je jisté, že byla zničena úroda na desítkách hektarů polí. Byla poškozeno tisíce domů a některé silnice zůstávají neprůjezdné.

Záchranáři už museli z nejvíce zasaženého okresu ve státě Uttarakhand evakuovat přes tři tisíce obyvatel. Záplavy zde způsobila především rozvodněná řeka Sarda. Záchranáři pomáhali vyprostit i desítky poutníků ze státu Gudžarát, kteří se rozhodli navštívit poutní místo Kedarnath.

Meteorologové ze dvou observatoří v okrese Nainital zaznamenali enormní denní srážkové úhrny, které se pohybovaly od 340 do 400 milimetrů. Jedná se o nejvydatnější srážky, které byly na území státu naměřeny.

Podobná situace jako je v Indii panuje momentálně i v Nepálu, který je na záplavy mimořádně náchylný. V letošním roce se Nepál potýkal s povodněmi už několikrát. Na začátku roku při nich zahynulo přes dvě stě obyvatel.

V Indickém státě Kerala bylo tento týden kolem dvou set rodin přemístěno do dvaceti šesti evakuačních center rozmístěných po celém státě.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu