ZMĚNIT MÍSTO

Částmi Kalifornie se prohnala silná bouře

26.10.2021

Částmi suchem sužované Kalifornie a oblasti severozápadního Tichého oceánu se prohnala silná bouře, která přinesla vydatné srážky a vyvolala sesuvy půdy. Během nedělo bylo hlášeno na území Kalifornie, Oregonu a Washingtonu více než 400 tisíc výpadků elektřiny.

V některých oblastech Kalifornie byly v důsledku bouře nařízeny evakuace, protože sesuvy půdy a bleskové povodně představovaly riziko pro obyvatele žijících v oblasti nedávných požárů. Půda je zde nestabilní a mimořádně náchylná na sesuvy půdy.

Díky bouři, která zalila část Kalifornie sužované historickým suchem bylo minimalizováno riziko vzniku podzimních požárů. Bouře přinesla i silné větry, které stály za většinou výpadků ve Washingtonu. Na několik hodin se zde bez elektřiny ocitlo 180 tisíc obydlí.

Energetické společnosti v Kalifornii evidují za neděli kolem 175 tisíc výpadků u domů a podniků. Největší množství výpadků bylo v pobřežních krajích Marin, Sonoma a San Mateo. Ve státě Oregon se ocitlo bez elektřiny kolem třiceti tisíc domácností převážně v severozápadní části země.

Evakuace probíhaly především ve čtvrti Santa Rosa a okrese Sonoma. Právě zde stovkám obyvatel v blízkosti pobřeží hrozily záplavy. Desítky silnic v Kalifornii byly několik hodin zaplavené až šedesáti centimetry vody a staly se neprůjezdnými.

Další evakuace byly nařízeny v okrese Fresno County a týkaly se hlavně oblasti kaňonu Big Creek a řeky San Joaquin. Právě tato oblast byla nedávno sužována požárem Creek. Největší nebezpečí představují sesuvy půdy, kvůli kterým už musela být uzavřena jedna dálnice v okrese Plumas.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu