ZMĚNIT MÍSTO

Tchaj-wan zasáhlo silné zemětřesení

29.10.2021

Před několika dny udeřilo na Tchaj-wanu zemětřesení o síle 6,5 stupně. Výškové budovy v Tchaj-peji se otřásaly, ale na štěstí nebyly zaznamenány žádné škody na majetku. Tchaj-wanské nouzové operační středisko nahlásilo jen jedno zranění, které ženě způsobily padající kameny v okrese Hualien.

Zemětřesení, které v neděli udeřilo na Tchaj-wanu mělo epicentrum v okrese Yilan. Jednalo se o hluboké zemětřesení, protože udeřilo v hloubce necelých šedesáti sedmi kilometrů. Otřesy byly nejvíce citelné v severní a východní části ostrova.

Krátce po otřesu bylo dočasně uzavřeno metro v Tchaj-peji, aby proběhly bezpečnostní kontroly. Za několik hodin byl provoz opět obnoven stejně jako u mnoha železničních spojů. Zemětřesení částečně omezilo i provoz ve společnosti Tchai-wan Semiconductor Manufacturing Co Ltd, která patří mezi největší výrobce čipů na světě.

V několika továrnách společnosti na výrobu čipů proběhly i preventivní evakuace, které jsou součástí bezpečnostních postupů. Kromě několika rozbitých oken a popadaných věcí nebyly žádné škody zaznamenány.

Zemětřesení na Tchaj-wanu trvalo kolem půl minuty a později byly hlášeny i následné otřesy v oblasti Tchaj-peje. Krátce po hlavním zemětřesení následoval otřes o síle 5,4 stupně na Richterově stupnici. Místní úřady později uvedly, že došlo k poškození zboží v supermarketech a ujistily obyvatele, že není důvod se znepokojovat.

Na Tchaj-wanu udeří silné zemětřesení vzhledem k jeho poloze poměrně často. Jedno z nejsilnějších a nejničivějších zemětřesení udeřilo na Tchaj-wanu roku 1999 a zabilo 2400 obyvatel. Hlavní úder měl sílu 7,6 stupně a způsobil obrovské škody na majetku.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu