ZMĚNIT MÍSTO

Sledujte o víkendu polární záři i z Česka

30.10.2021

V důsledku nedávné silné geomagnetické bouře na Slunci by mohla jít spatřit polární záře ze soboty na neděli i na území České republiky. Podmínky pro pozorování by měly být ideální, tak si nenechte tuhle nevšední podívanou ujít a zamiřte na místo, kde nebude pozorování narušovat světelný smog.

O možnosti spatřit o víkendu polární záři i na našem území informoval americký Národní úřad pro oceán a atmosféru. Na Slunci došlo podle astronomů 28.10. k silné geomagnetické bouři, při které se odtrhl ohromný oblak nabitých částic. Díky tomu by měla být polární záře pozorovatelná i z České republiky a sousedního Slovenska.

Abyste polární záři spatřili, je nutné vyhledat místo, které nebude rušit světelný smog ze zastavěných oblastí. Pro nejlepší pozorování vyhledejte po soumraku místo s výhledem na sever. Viditelnost jevu by nemělo narušit ani záření z Měsíce.

Ke vzniku polární záře dochází díky interakci nabitých částic putujících ze Slunce s molekulami a atomy vzduchu nacházejících se ve vrchních částech atmosféry. Ve výškách od osmdesáti do sto padesáti kilometrů na sebe vzájemně působí protony, elektrony a jádra hélia, které produkuje Slunce během mohutných erupcí ve formě magnetických oblaků.

Jenom díky přítomnosti magnetického štítu Země je drtivá většina nebezpečného záření odkloněna. Mizivá část záření zůstane viditelná v oblasti magnetických pólů. Právě zde dochází k průniku částic do naší atmosféry. Ty se zde následně srazí s molekulami vzduchu a dojde k excitaci a ionizaci, díky čemuž pak spatříte specifickou polární záři.

Na území České republiky byla výraznější polární záře viditelná naposled v roce 2015. Nyní se blíží konec jedenáctiletého cyklu sluneční aktivity, který nastane roku 2025. Lze tedy předpokládat, že polární záři na našem území spatříme i v následujících letech.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu