ZMĚNIT MÍSTO

Sopka Cumbre Vieja je nadále aktivní

02.11.2021

Seismická aktivita sopky Cumbre Vieja na ostrově La Palma se za posledních šest týdnů neustále zvyšuje a hrozí zde zemětřesení o síle až šesti stupňů. Z kráteru neustále vytéká láva, která už pokryla 800 hektarů ostrova a zničila silnice, domy i zemědělskou půdu.

Sopka Cumbre Vieja se probudila k životu na konci září a od té doby chrlí do ovzduší tuny popela. Láva vyhnala z domovů tisíce obyvatel žijících na jihozápadní části ostrova. Zatím není jasné, kdy se aktivita sopky začne snižovat. Všem obyvatelům, kteří se rozhodli na ostrově La Palma zůstat, hrozí zemětřesení, lávové proudy, kyselé deště a v poslední řadě i snížená kvalita ovzduší.

V šestém týdnu od počáteční erupce se vytvořil v pořadí už šestý lávový průduch, kterým vytéká další láva. Zároveň došlo i k částečnému zhroucení kužele sopky. Vědci z celého světa monitorují ohromný oblak plynů a popela, který už rozšířil do oblastí Atlantského oceánu.

V prvních týdne sopečné erupce se oblak popela šířil směrem do severní Afriky a jižní Evropy. Později oblak popela zasáhl i oblasti severní i západní Evropy. Jenom díky změně směru větru, ke které došlo během října se oblak popela momentálně přesouvá nad otevřenými vodami Atlantského oceánu a doputovat by mohl až do Karibiku.

V důsledku erupce sopky Cumbre Vieja došlo i k paralyzování ekonomiky ostrova La Palma, která stojí především na pěstování mnoha druhů ovoce, které je následně vyváženo do celého světa. Nyní je jasné, že neustálá sopečná aktivita už zničila většinu úrody.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu