ZMĚNIT MÍSTO

Západní Kolumbii zasáhly sesuvy půdy

05.11.2021

Podle kolumbijských úřadů zasáhly smrtící sesuvy půdy provincii Narino na západě země. Nejméně 11 lidí přišlo o život a další dvě desítky utrpěly vážná zranění. Záchranáři nepřetržitě pátrají po patnácti pohřešovaných občanech, které nejspíš zavalily tuny zeminy.

Kolumbii za posledních několik dní zasáhly vydatné srážky, které v provincii Narino odstartovaly sesuvy půdy. Jedna z nejvíce zasažených oblastí se nachází v okolí města Mallama. Sesuvy půdy zde srovnaly se zemí několik domů a zasypaly silnici. Zasaženou oblast brzy navštíví i ředitel agentury pro pomoc při katastrofách Eduardo José González.

Do záchranných operací byli v západní Kolumbii zapojeni členové civilní ochrany i Červeného kříže. Hasiči a policisté za pomoci pátracích psů specializovaných na hledání pod zemí pátrali po pohřešovaných. V provincii, která se nachází poblíž hranice s Ekvádorem jsou hlášeny i četné škody na majetku a infrastruktuře.

Kolumbii sužovaly vydatné deště i v polovině týdne a všechny pátrací akce musely být z obav před dalšími sesuvy půdy až do středy odloženy. Kolumbie je velmi hornatou zemí a sesuvy půdy jsou zde v tomto období obvyklé. Období dešťů přináší do země vydatné srážky, které na odlesněných svazích And mohou odstartovat sesuvy půdy. Tisíce obyvatel je zde vystaveno nebezpečí, protože staví obydlí v blízkostí svahů And.

Jedny z nejničivějších sesuvů půdy v novodobých dějinách Kolumbie se odehrály roku 2017 v provincii Putumayo. Přívalové deště zde ve městě Mocoa odstartovaly sesuvy půdy, které následně pohřbily 200 obyvatel.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu