ZMĚNIT MÍSTO

Evakuace tisíců lidí na Filipínách před příchodem tajfunu

08.11.2013

7. listopadu 2013 - Manila (ČTK) - Tisíce filipínských vesničanů, včetně těch z oblastí zdevastovaných nedávným zemětřesením, jsou evakuovány z jejich domovů kvůli očekávanému příchodu jednoho z nejsilnějších tajfunů letošní sezony. S odvoláním na filipínské úřady o tom dnes informovala agentura AP. 


    Tajfun Haiyan provázejí větry o rychlosti 215 kilometrů za hodinu, v nárazech až 250 kilometrů za hodinu. Ještě předtím, než v pátek pronikne na filipínské ostrovy, by tajfun mohl nad Tichým oceánem nabrat sílu. 
    Evakuace se dotkla obyvatel oblastí, kde hrozí sesuvy půdy a lokální záplavy. Prezident Benigno Aquino nařídil úředníkům zajistit, aby si bouře vyžádala minimum obětí. 
    Filipínské souostroví zasahuje v průměru 20 mohutných bouří za rok a většina z nich je smrtící a ničivá. Haiyan je 24. takovouto bouří, která zasáhne Filipíny v letošním roce. 
    V centrální části země pomáhá armáda, policie a záchranáři s dočasným přesídlení místních obyvatel, včetně těch, kteří jsou ještě v nouzových stanech po zemětřesení. 
    "Největší obavy mám z toho, že nás zasáhne oko tajfunu. Doufám ale, že toho budeme ušetřeni," řekl AP Edgardo Chatto, guvernér provincie Bohol. 
    Haiyan by podle předpovědi meteorologů měl udeřit na střední Filipíny v pátek a sobotu. V neděli by se měl přesunout do Jihočínského moře. Metropole Manila by měla být této bouře v podstatě ušetřena. 

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu