ZMĚNIT MÍSTO

Bosnu a okolí Sarajeva zasáhly povodně

08.11.2021

Vydatné deště v Bosně vyvolaly bleskové záplavy, které brzy zapříčinily rozsáhlé výpadky elektřiny. Většina Sarajeva je pod vodou a probíhají zde evakuace. Některé silnice v Bosně byly zaplaveny a došlo i k dočasnému uzavření jediné továrny na plnění medicinálního kyslíku v Bosně.

Bleskové povodně v Bosně překvapily tisíce obyvatel už v pátek. Povodňová vlna zaplavila větší část Sarajeva včetně továrny německé společnosti Messer, která sídlí na předměstí Sarajeva. Právě na předměstí metropole museli záchranáři evakuovat stovky obyvatel uvězněných ve svých domech.

Generální ředitel bosenské společnosti Messer uvedl, že celý závod zaplavila voda a má obavy, že provoz nebude moci být v následujících dnech obnoven. V zemi by tak už brzy mohly dojít zásoby s kyslíkem pro pacienty s Covidem-19.

V Bosně stejně jako i v jiných evropských zemích dochází k výraznému nárůstu pozitivně testovaných i hospitalizovaných. Celou situaci komplikuje i fakt, že Bosna patří mezi země s nejnižší proočkovaností v Evropě.

Nejhorší situace je momentálně v oblasti rozvodněných řek Bosna, Tilava a Zeljeznica. Kromě stovek zaplavených domů na předměstí Sarajeva je situace vážná i okolo města Konjic. Většina obyvatel Sarajeva se dočasně ocitla bez dodávek elektřiny. Došlo zde k zaplavení jedné z hlavních rozvoden společnosti Elektroprijenos. Většina dodávek elektřiny byla do soboty obnovena.

Záplavy a následné uzavření některých silnic donutilo úřady dočasně uzavřít i některé školy. Všichni obyvatelé doufají, aby se neopakovaly rekordní záplavy z roku 2014, tehdy povodně zasáhly takřka třetinu obyvatel Bosny.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu