ZMĚNIT MÍSTO

Uhelné elektrárny v Číně ohrožují klima

11.11.2021

Zatímco Evropa bojuje s narůstajícími emisemi oxidu uhličitého a postupně odstavuje uhelné elektrárny, Čína naproti tomu zdvojnásobila spotřebu uhlí a staví další desítky uhelných elektráren. Pokud bude tento trend pokračovat, zcela jistě se lidstvu nepodaří zabránit růstu globální teploty o dva stupně Celsia.

Čínu počátkem roku trápil nedostatek energie, který způsobil nedostatek uhlí. Od té doby Čína navýšila těžbu uhlí ve všech povrchových dolech a denně dováží stovky kamionů uhlí do mnoha uhelných elektráren po celé zemi.

Jen za rok 2020 uvedla Čína do provozu uhelné elektrárny s kapacitou 39 GW. Do dnes je zde v provozu celá řada znečišťujících uhelných elektráren z éry Mao Ce-tunga. Poptávka po energii oproti roku 2020 výrazně vzrostla a veškeré cíle k dosažení uhlíkové neutrality jdou v Číně stranou.

Spalování fosilních paliv jako je ropa a zemní plyn tvoří 40 procent všech světových emisí. Roční emise CO2, které lidstvo do ovzduší vypustí se rovnají 36 miliardám tun. Pokud se nepodaří v brzké době výrazně omezit emise CO2, vzroste globální teplota do deseti let o 1,5 stupně Celsia. Aby vzrostla teplota o dva stupně Celsia, zbývá do ovzduší vypustit už jen 1150 miliard tun CO2.

V roce 2021 narostla spotřeba elektřiny o 5 procent a další rok se počítá s čtyřprocentním nárůstem. Polovinu růstu by měly pokrýt nově instalované fotovoltaické a větrné elektrárny. Druhou polovinu pokryjí nové uhelné a plynové elektrárny.

Minulý rok Peking ohlásil, že se do roku 2060 pokusí dosáhnout uhlíkové neutrality. Momentálně však nedělá nic pro to, aby tohoto cíle dosáhl. Aktuálně má rozestavěné další uhelné elektrárny o celkovém výkonu 90 GW.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu