ZMĚNIT MÍSTO

Záplavy a sesuvy půdy v Britské Kolumbii

16.11.2021

Kanadskou provincii Britská Kolumbie sužují vytrvalé deště, které úřady donutily evakuovat celé město Merritt, kde voda zatopila dva mosty. Zároveň zde došlo i k uzavření hlavního ropovodu a čistírny odpadních vod.

Nejvíce srážek spadlo v provincii Britská Kolumbie na západě Kanady během pondělí. Stále častěji se zde vyskytují i sesuvy půdy. Hladina vody ve všech řekách nadále roste a proto se úřady rozhodly kompletně evakuovat městečko Merritt, které je domovem více než sedmi tisíc obyvatel.

Podle meteorologů spadlo během pondělí v Britské Kolumbii přes 200 milimetrů srážek. Jedná se o množství, které zde průměrně spadne za celý měsíc. Mnohé silnice včetně dálnic jsou zaplavené a místy i zahrnuté bahnem v důsledku sesuvů půdy.

Bleskové záplavy si vynutily uzavření ropovodu Trans Mountain, který přivádí ropu z provincie Alberta směrem na tichomořské pobřeží. Ropovodem za plného provozu proteče kolem tří set tisíc barelů ropy denně.

Záchranáři za pomoci hasičů museli evakuovat ještě tři sta osob uvězněných v automobilech. Dopravu zde zcela zablokovaly dva sesuvy půdy nedaleko města Agassiz. Do záchranných prací byly nasazeny i helikoptéry. Sesuvy půdy ohrožují i město Abbotsford nedaleko Vancouveru. Místní úřady zde nařídily evakuace u stovky domů.

Bouřkové počasí přineslo do Britské Kolumbie i silný nárazový vítr, který znesnadňuje záchranné práce. Pokud vítr v následujících dnech bude nadále zesilovat, lze očekávat i výpadky elektřiny.

Kanada je v letošním roce vystavena mimořádně nepříznivému počasí. První katastrofou zde byla červnová vlna veder, která zabila přes pět set obyvatel a rozpoutala ničivé požáry, které zcela spálily i městečko Lytton.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu