ZMĚNIT MÍSTO

Ruský permafrost taje rekordní rychlostí

25.11.2021

Tání ruského permafrostu v posledních letech zrychluje v důsledku změn klimatu. Nejvíce patrné je tání v oblasti severovýchodního Ruska, zde se už některé dříve obývané oblasti proměnily v bažinatá pole. Právě na permafrostu je v Ruské Arktidě postavena většina budov, která je v důsledku tání nenávratně poškozena nebo zdeformována.

Situace ohledně tání ruského permafrostu je v posledních letech stále dramatičtější, protože dochází k neustálému zvyšování teplot. Vědci se domnívají, že za několik desítek let by mohlo dojít ke kompletnímu roztání věčně zmrzlé ruské půdy.

Tání permafrostu má neblahý vliv i potrubí, skladovací prostory a zejména na silnice, které jsou ve většině případů v dezolátním stavu a vyžadují časté opravy. Jelikož se permafrost nachází na šedesáti pěti procentech ruské pevniny, zcela jistě porostou v následujících letech náklady na náhradu způsobených škod.

Podle odhadů by se do roku 2050 mohly škody na infrastruktuře vyšplhat na 7 bilionů rublů. Při odhadech vědci z jakutského Melnikova institutu permafrostu vzali v potaz, že oteplování bude v následujících letech pokračovat.

Tání permafrostu je dnes nejvíce patrné v krajině okolo města Churapcha, která je vzdálená pět tisíc kilometrů od Moskvy. Ve zdejší krajině roztály ledové klíny uvnitř země, což vedlo k propadání půdy. Nejvíce staveb bylo na Arktidě postaveno v šedesátých a sedmdesátých letech dvacátého století. Tehdy se doufalo, že věčně zmrzlá půda nikdy neroztaje. Letiště ve městě Churapcha už muselo být uzavřeno v důsledku tání permafrostu už v devadesátých letech.

Podobná situace je i v Jakutsku, zde má problém s táním permafrostu kolem dvou třetin budov, u kterých se propadají základy. Dohromady žije v Rusku kolem patnácti milionů obyvatel v domech, které mají základy na permafrostu.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu