ZMĚNIT MÍSTO

Turecko zasáhla bouře

30.11.2021

V pondělí se Istanbulem a dalšími částmi Turecka prohnala silná bouře, která si vybrala čtyři oběti a nejméně dvacet lidí bylo zraněno. Bouře přinesla kromě vydatných srážek i silné větry, které způsobily velké škody.

Pondělní bouře zcela jistě způsobily největší škody ve městě Istanbul. V některých městských částech, jako je Esenyurt vítr strhával střechy. Právě zde zahynula jedna žena, na kterou spadl kus střechy. Její dítě podle turecké agentury Anadolu utrpělo menší zranění.

Později se ukázalo, že v Istanbulu zemřeli celkem čtyři lidé včetně cizího státního příslušníka. Zprávy brzo potvrdil i úřad istanbulského guvernéra. Agentura pro zvládání přírodních katastrof eviduje celkem 19 zraněných obyvatel z nich tři skončili ve vážném stavu.

Silný vítr způsobil celou řadu škod v mnoha částech Istanbulu. Bylo vyvráceno přes 200 vzrostlých stromů a padesáti semaforů. Dále jsou evidovány škody i na desítkách automobilech a podle všeho vítr poničil čtyři desítky střech.

Během řádění bouře byla dočasně pozastavena i námořní doprava v průlivu Bospor. Došlo i k narušení a omezení letecké dopravy. Několik letů společnosti Turkish Airlines, které měly přistát na letišti Sabiha Gökçen bylo odkloněno do Ankary a Izmiru.

Národní meteorologická služba později podotknula, že bouře a silné větry sužovaly Turecko i v úterý. Rychlost větru v nárazech se mnohdy pohybovala až rychlostí 130 kilometrů za hodinu. Odborníci se shodují, že podobně silné bouře budou Turecko i jiné země zasahovat v důsledku změny klimatu stále častěji.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu