ZMĚNIT MÍSTO

Zemětřesení v Peru

02.12.2021

Před několika dny zasáhlo severní Peru zemětřesení o síle 7,5 stupně. Epicentrum se nacházelo v Amazonii a otřes byl cítit i v hlavním městě Limě. Zemětřesení způsobilo materiální škody na stovkách budov a sedmdesát z nich bylo zničeno.

Zemětřesení, které v neděli udeřilo v severním Peru udeřilo v hloubce 131 kilometrů a epicentrum se nacházelo ve vzdálenosti sta kilometrů od města Santa Maria de Nieva v provincii Condorcanqui. Během zemětřesení na štěstí nikdo nepřišel o život a je evidováno jen několik zraněných.

Vzhledem k tomu, že se jednalo o poměrně silný otřes, byl patrný v celé oblasti středního a severního Peru. Stovky obyvatel ze strachu vybíhalo ze svých domů, i přesto, že se epicentrum nacházelo stovky kilometrů daleko.

Národní institut civilní obrany vydal prohlášení, že celkem bylo poškozeno přes dvě stě domů, z nichž osm desítek se stalo neobyvatelnými. Kromě desítek domů byly poškozeny i nákupní centra a sedm církevních zařízení.

Z počátku existovaly obavy, že škody utrpěl i 1100 kilometrů dlouhý ropovod spravující společností Petroperu. Brzy se však ukázalo, že k žádným vážným poškozením ropovodu nedošlo. Peruánský prezident nařídil, aby do oblasti epicentra dorazil podpůrný personál. Krátce na to, se rozhodl oblast navštívit osobně.

Materiální škody hlásil krátce po otřesu i starosta města Jalca Grande, které je součástí provincie Chachapoyas. Došlo zde ke zranění třech obyvatel a několik domů včetně kostelní věže je vážně poškozeno.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu