ZMĚNIT MÍSTO

Záplavy na Havaji

09.12.2021

Havajskými ostrovy se před několika dny prohnala silná bouře, která přinesla do některých oblastí více než 300 milimetrů srážek. Voda zaplavila stovky domů a sesuvy půdy zablokovaly některé silnice i dálnici. Silný vítr zapříčinil i výpadky elektřiny u několika tisíc domácností.

Bouře, která se prohnala Havajskými ostrovy je součástí sezónního bouřkového systému Kona low. Dopady bouře jsou patrné i v hlavním městě Honolulu. Hasiči zde museli vyjíždět k více než šedesáti událostem spojených s bouří. Popadané stromy v Honolulu způsobily škody na elektrickém vedení a silný vítr poškodil desítky střech.

V některých oblastech, kde se srážkové úhrny pohybovaly kolem tři set milimetrů museli hasiči odčerpávat vodu ze sklepů a zatopených podjezdů. V souvislosti s bleskovými povodněmi a bouřkovým počasím se havajský guvernér David Ige rozhodl do pátku vyhlásit nouzový stav.

Na ostrově Oahu bylo zřízeno několik krytů, které mohou využít lidé, kteří dočasně přišli o střechu nad hlavou. V Honolulu byly uzavřeny všechny parky včetně zoologických zahrad a v úterý byly uzavřeny i čtyři školy na ostrově Oahu a Maui.

Během bouří došlo i k pádu vzrostlého stromu na vodní nádrž zásobující kolem dvou set padesáti domácností. Nejvíce výpadků elektřiny ve spojitosti s bouří je evidováno na ostrově Maui. Celkově se bez elektřiny ocitlo kolem pěti tisíc domácností. Jižní část ostrova Maui zasáhly i bleskové záplavy a sesuvy půdy, které způsobily velké škody na majetku.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu