ZMĚNIT MÍSTO

V USA udeřilo 24 tornád

12.12.2021

Z pátka na sobotu se šesti americkými státy prohnalo podle všeho 24 tornád, které po sobě zanechaly ohromné škody a sto obětí na životech. Nejvíce zasažený byl stát Kentucky, kde guvernér eviduje 70 obětí. Tornáda udeřila dále ve státech Arkansas, Missouri, Tennessee, Illinois a Mississippi.

Poté co roje tornád udeřily v centrální části USA, prezident Joe Biden přislíbil potřebnou pomoc všem občanům v zasažených oblastech. Tornáda poškodila tisíce domů a srovnala se zemí i některé podniky včetně skladu Amazonu.

Výskyt silných tornád není v zimě obvyklý, ale ty sobotní za sebou zanechaly ohromné škody. Ve městě Mayfield ve státě Kentucky byla zničena továrna na svíčky. V Arkansasu zase tornádo poškodilo pečovatelský dům a v Illinois poničilo sklad Amazonu.

Jedno z nejsilnějších tornád se nejspíš prohnalo městem Mayfield, protože po sobě zanechalo zkázu. Některé bloky města srovnalo se zemí a všude se povalují trosky. Hasiči ve městě potvrzují, že síla tornáda byla nebývalá. Vítr ohýbal i kov a místní stanici včetně továrny na svíčky doslova rozmetal.

Tornáda podle meteorologů byla vyvolána sérií nočních supercelárních bouří nad Arkansasem. Bouře se následně přesouvaly do Missouri, Tennessee a Kentucky. Pohyb jednoho tornáda byl zřejmě rekordně dlouhý, protože překonal vzdálenost větší než 400 kilometrů.

K tragické události došlo i ve státě Illinois ve městě Edwardsville, kde se nachází jeden ze skladů společnosti Amazon. V důsledku tornáda se celý sklad zřítil a šest pracovníků přišlo o život. Podle velitele hasičů bylo dalších 45 osob evakuováno.

V sobotu odpoledne bylo dočasně bez elektrického proudu kolem dvou set tisíc obyvatel. K nejvíce výpadkům došlo ve státě Tennessee a Kentucky.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu