ZMĚNIT MÍSTO

Kalamita v Srbsku

15.12.2021

Vydatné sněžení a sněhové bouře před několika dny zasáhly Srbsko a velkou část Balkánského poloostrova. Husté sněžení zapříčinilo dočasný kolaps dopravy v Bělehradu a odstartovalo rozsáhlé výpadky elektřiny. Během neděle byla zrušena celá řada letů na hlavním letišti v Bělehradu.

V neděli byly z celého Srbska hlášeny výpadky elektřiny, protože popadané stromy porušily vedení. V tuto chvíli je jasné, že spadlé stromy způsobily i škody na mnoha domech a automobilech. Mnohé silnice včetně dálnic byly v Srbsku o víkendu zledovatělé a uvízla na nich celá řada kamionů a osobních automobilů.

Úřady potvrdily, že k největším výpadkům elektřiny došlo v západním Srbsku. Za krátkou dobu spadlo velké množství sněhu i v hlavním městě Bělehradu. Popadané stromy zde uvěznily dvě osoby v poškozeném automobile.

Dočasný výpadek elektřiny eviduje i hlavní terminál bělehradského letiště. Sníh zavál i dálnici vedoucí na letiště, ta musela být následně na několik hodin uzavřena. Dopravní omezení byly později i u železniční dopravy. Jeden z vlaků uvízl ve sněhu déle než sedm hodin a cestujícím musela být poskytnuta náhradní autobusová doprava.

Mezi nejhůře zasažené oblasti patří Smolyan, který se nachází nedaleko hranic s Řeckem. Některé řeky se zde vylily ze svých břehů a voda zaplavila přilehlé domy. Situace se později zhoršila, protože se přidaly i sesuvy půdy, které uvěznily několik kamionů.

Plné ruce práce mají i záchranáři v Bulharsku a Albánii, kde byly úřady nuceny mobilizovat i armádu a nouzové síly. Vydatné deště a sněžení zde vyvolalo povodně v okolí desítek vesnic. Momentálně nejvíce rozvodněnou řekou je Vjosa v jihozápadní Albánii.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu