ZMĚNIT MÍSTO

Tajfun Rai na Filipínách

16.12.2021

V současné době zasáhl Filipíny tajfun Rai, který přinesl přívalové deště a v následujících hodinách budou hrozit na východě i záplavy. Na Filipínách probíhají rozsáhlé evakuace, protože bouře krátce před vstupem na pevninu zesílila na super tajfun.

Tajfun Rai vstoupil na pevninu ostrova Siargao už ve čtvrtek. V té době tajfun doprovázely větry vanoucí trvalou rychlostí kolem 260 kilometrů za hodinu. V nárazech se rychlost větru pohybovala kolem tří set kilometrů.

Zatím bylo evakuováno kolem dvou set tisíc obyvatel a všichni byli přemístěni do vládních krytů. Preventivní evakuace už na Filipínách probíhaly od začátku týdne, protože už tehdy hrozilo, že tajfun Rai Filipíny zasáhne.

Filipíny bouřkové počasí a přívalové deště sužují už několik dní. V provincii Misamis Oriental došlo k vylití jedné řeky, která následně zaplavila stovky domů v několika vesnicích. Meteorologové se domnívají, že v dalších dnech se bude tajfun přesouvat centrálními a jižními Filipínami.

S velkou pravděpodobností tajfun zasáhne několik provincií v regionu Visayas. Region je domovem více než dvaceti milionů obyvatel, kteří obývají centrální skupinu ostrovů. Ve velkém ohrožení jsou i obyvatelé pobřežních oblastí a rybáři.

Největší obavy mají místní ze smrtelných sesuvů půdy, protože půda je v celé oblasti Filipín nasycena po vytrvalých deštích a je nestabilní. Úřady už přerušily i námořní a pozemní cestování a celá řada lodí uvízla v přístavech. Omezení se týká i letecké dopravy, celá řada leteckých společností musela zrušit lety na Filipíny.

Tajfun Rai se stal patnáctou bouří, která v letošním roce udeřila v oblasti Filipín. Červený kříž uvádí, že na Filipínách stále po silných bouřích přestavuje své domy několik milionů obyvatel.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno



m.Slunecno.cz

Počasí Slunecno.cz a logo Slunecno.cz
je ochranná známka

Obsah je možné šířit podle CC BY 4.0

RSS | Impressum

| Reklama | ePrivacy | Podmínky použití
Smluvní podmínky

Nastavení ochrany soukromí GDPR a personalizace

Zásady transparentnosti | Hlášení porušení pravidel

© 2010 - 2024 dodavatelé obsahu +
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.